preloader
1 VEELGESTELDE VRAGEN

1.1 Een ontwerp op maat, hoe gaat dat juist in zijn werk?

Neem ons mee in je verhaal en wij nemen jou mee in ons creatief proces.  

  •     Bij onze eerste kennismaking vertel jij ons je verhaal, waarna bij ons de inspiratie begin te vloeien. 
  •     Samen kiezen we de kleur van het goud en de edelstenen die je hart beroeren. 
  •     Daarna werken wij een schets uit, die we samen op punt stellen. 
  •     Uiteindelijk volgt de offerte en nadat jij daarmee akkoord gegaan bent, starten wij met smeden. 
1.2 Wat is de gemiddelde kostprijs van een maatwerk juweel?

Vereeuwig deze herinnering in een exclusief, handgemaakt juweel. Een juweel volledig op maat, met liefde ontworpen en tot in de kleinste details afgewerkt kan vanaf 1500 euro. Meestal varieert dit tussen 3000 en 5000 euro. 

Laat jouw budget dit niet toe, dan hebben we prachtige modellen in onze webshop

1.3 Hoe lang duurt het tegen mijn juweel klaar is?

Ambacht vraagt tijd. Elk juweel kan je beschouwen als een klein kunstwerkje. Wil je een op maat gemaakte verlovingsring of set trouwringen? Dan bespreek je het ontwerp best 3 à 4 maanden voor de grote dag, zo ben je zeker dat je je juwelen op tijd hebt. 

1.4 Welke edelsteen past bij mijn geboortemaand?

Januari: granaat

Februari: amethist

Maart: aquamarijn

April: diamant

Mei: smaragd

Juni: parel

Juli: robijn

Augustus: spinel

September: saffier

Oktober: toermalijn

November: topaas

December: tanzaniet

 

1.5 Lab grown of natuurlijke diamant?

Wij werken uitsluitend met eerlijke, natuurlijke, duurzame materialen. Goud en diamanten met een certificaat dat de levenslange kwaliteit van jouw juweel garandeert.

Kom op woensdagnamiddag langs in ons atelier in Oudenaarde, waar we elk juweel met veel zorg maken, en kies een juweel uit onze collectie of laat ons jouw mooie momenten vereeuwigen in een uniek juweel.

1.6 Waarom wordt er enkel met goud gewerkt ?

Een gouden juweel is veel duurzamer dan een zilveren exemplaar. Dat heb je voor het leven.

Dat is niet zo bij een zilveren juweel. Het zou dan ook zonde zijn van alle uren werk en de kostprijs die daaraan vasthangt, als je juweeltje na een aantal jaren al versleten of stuk is.

Bij een gouden juweel is het maakloon in verhouding met de waarde van het goud. Bij een zilveren juweel is dat niet zo. De waarde van het zilver ligt ook pakken lager dan dat van goud. Goud is veel duurder dan zilver. Moest je je juweel na x aantal jaren beu zijn, dan is het dus nog de moeite om er iets nieuws van te laten maken.

1.7 Wat is eigenlijk het verschil tussen 14 en 18 karaat?

Karaat, wat vaak wordt afgekort als ‘Kt’, duidt het gehalte van edelmetalen in een legering aan.
Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een juweel juist bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud:

  • 14 Kt bevat 58,5% puur goud
  • 18 Kt bevat 75,0% puur goud

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe ‘geler’ of dieper de goudkleur van het juweel.

24 karaat (puur goud) is niet geschikt voor juwelen

Puur goud kan niet gebruikt worden voor juwelen. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage. Het is daarom dat we altijd een legering maken door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het juweel sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud.

Wij werken uitsluitend met 18kt goud.

1.8 Eigen edelstenen of mineralen verwerken in een juweel

Net als het verwerken van je eigen goud in een juweel kan je dit ook personaliseren door eigen edelstenen erin te laten verwerken.
Misschien heeft die éne steen een speciale betekenis voor jou en wil je deze graag laten verwerken.
Het is wel belangrijk om te weten om wat voor soort steen het gaat. Er zijn vele edelstenen welke insluitsels of breukvlakken hebben. Het is namelijk altijd een risico om je eigen steen te zetten, dit risico ligt bij de eigenaar van de steen. Ramoon werkt samen met de beste edelsteenzetters, zij zullen dan ook met alle precisie de stenen zetten, maar helaas kan het wel eens voorkomen dat de steen op een breukvlak splijt en kapot gaat. De kans dat dit gebeurt is heel erg klein, maar hou hier wel rekening mee.

 

1.9 Eigen goud verwerken in een nieuw juweel

Heb je een mooi juweel gezien op onze website, of heb je misschien een eigen ontwerp maar wil je graag eigen goud erin verwerkt hebben? 
Dit is in (bijna) alle gevallen mogelijk en op die manier kun je je droomjuweel nog persoonlijker maken. 

Doordat je de mogelijkheid hebt om een juweel te laten vervaardigen van eigen goud, kun je van dat ene bijzonder ontwerp een zo persoonlijk mogelijk sieraad laten maken. Dus heb je bijvoorbeeld oude trouwringen van je (groot)ouders of je eerste gouden armbandje. Laat dit verwerken in een prachtig juweel en draag deze herinneringen voor altijd bij je.

Je maakt hiervoor dan best even een afspraak (marjolein@ramoon.be)

Dan zitten we even samen om het ontwerp te bespreken en het goud te testen en af te wegen.

 

1.10 Hoe onderhoud ik mijn juwelen met edelstenen?

Een juweel met een echte edelsteen verdient aandacht en zorg! Door het goed te onderhouden blijft het lang mooi en stralend.

Echte edelstenen zijn natuurproducten, dus ook wel kwetsbaar. De ene edelsteen is al wat harder dan de andere. Informeer je goed alvorens je voor een bepaalde edelsteen kiest.

De Atelier Maison ontwerpen zijn vaak heel erg fijn en dus ook fragiel. Het is aan te raden om juwelen met edelstenen uit te doen bij het sporten, in de tuin werken, huishoudelijk werk en tijdens het slapen.

De meeste edelstenen mogen gereinigd worden in een ultrasoon. Het is een goed idee om dit aan te kopen om je juwelen te onderhouden. Je vindt dit al voor minder dan 100 euro.

Stel natuurstenen nooit lang bloot aan fel zonlicht.

1.11 Hoe blijven mijn juwelen het langst mooi?

Laat je juwelen niet in aanraking komen met parfum, geparfumeerde bodylotion, haarlak, make-up, chloor en andere chemische vloeibare substanties.
Doe je juwelen uit om te slapen, sporten, huishoudelijk werk of bij andere intensieve bewegingen.
Bewaar je juwelen, indien mogelijk, op een droge, luchtdichte donkere plek. Bij voorkeur gescheiden van elkaar om krassen te voorkomen, bijvoorbeeld in je juwelendoosje waarin je ze ontvangen hebt. Stel je sieraden niet langdurig bloot aan fel zonlicht.

1.12 Blijven mijn matte juwelen altijd even mat, en mijn glanzende even glanzend?

Juwelen kunnen een glad gepolijst uiterlijk hebben of een mat (geborsteld) uiterlijk. Door het dragen zal een gladde ring matter worden en een matte ring juist gladder.  Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Een glad zilveren juweel kun je reinigen met een poetsdoek of een zilverpoetsmiddel. Gematteerd of geborsteld zilver is grover van structuur en kan daarom beter met een zilverbad gereinigd worden. Daarnaast kan je je juweel dat je bij ons aangekocht hebt natuurlijk altijd opnieuw gepolijst dan wel gematteerd/geborsteld worden.Deze service bieden we gratis aan.

1.13 Mijn edelsteen ziet er dof uit, wat nu?

Na een tijdje dragen kunnen edelstenen in juwelen dof worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door huidvet, body lotions,… . Bij de ene persoon is dit sneller dan bij de andere. Je kan dit gewoon met warm water, afwasmiddel en eventueel een (zachte!) borstel poetsen.

Bij facetgeslepen stenen zit er vaak ruimte aan de onderkant en zijkant. Juist daar kan huidvet zich ophopen. Borstel zo goed mogelijk in de open ruimtes met veel water en zeep. Dit geeft normaal gezien een goed resultaat.

De meeste edelstenen kunnen gereinigd worden in een ultrasoon. Dit kan je al vinden voor minder dan 100 euro. Zou blijven je juwelen altijd mooi en behouden ze hun glans.