preloader
certified diamond grader hrd, belgische juwelenontwerpster nieuw modelabel

5 jaar Ramoon

 

Op 17 oktober 2021 bestaat Ramoon by Marjolein Van Dorpe 5 jaar. Gestart als student-ondernemer met een passie voor ontwerpen tot meest beloftevolle onderneemster van Oost-Vlaanderen en koffiedrinken met een van de grootste ondernemers van ons land, het is niet iedereen gegeven. Marjolein kijkt vol trots terug op haar eerste 5 jaar als onderneemster en droomt van een mooie toekomst voor Ramoon.

 

Marjolein, laten we beginnen bij het begin. In 2016 was je nog student, de tijd van uitgaan en nog niet denken aan werken. Hoe kwam jij erbij om ondernemer te worden?

“Goh, dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Ik ben altijd al een bezige bij geweest, op mijn 17e had ik al een boek uitgegeven. Als student Productontwikkeling kreeg ik vanuit mijn omgeving af en toe de vraag om iets te ontwerpen. Een lamp, een modulair systeem voor in een winkel, een logo,… Zo is de bal aan het rollen gegaan en toen ik na die opleiding een bijkomende opleiding tot goudsmid volgde, had ik al mijn btw-nummer. Ik begon eerst thuis kleine juweeltjes te ontwikkelen en stond in februari 2017 voor het eerst op de beurs als goudsmid. In 2018 volgde ik een specialisatie-opleiding tot diamond grader in Antwerpen en stond ik voor het eerst op een internationale beurs. Het ging allemaal behoorlijk snel!”

Inderdaad, je bent op 5 jaar tijd enorm gegroeid met je bedrijf. Hoe komt dat, denk je?

“Ik weet van geen ophouden! (lacht) Ik heb geen nine-to-five-mentaliteit en doe alles in functie van de zaak. Ik ben mijn passie gevolgd en heb me volledig gesmeten voor Ramoon. Daarnaast speelde ook de mond-tot-mondreclame een grote rol. Met Ramoon wil ik een huis van vertrouwen zijn, en in het begin was het moeilijk om die naam op te bouwen. Niemand kende me. Maar het begon bij de eerste klanten die een juweel lieten maken. Ze waren zo tevreden over mijn ontwerpen en over de manier van werken, dat ze ook hun vriendinnen, moeders of dochters aanspoorden om bij mij langs te komen. Ik streef dan ook altijd naar topkwaliteit en mijn klanten appreciëren dat. Zo ben ik op korte tijd enorm kunnen groeien.”

 

Hoe ben je trouwens bij de naam Ramoon gekomen?

“Over die naam heb ik heel lang nagedacht! Ik wilde een sterk merk uitbouwen en ik ben ervan overtuigd dat dat moeilijker is met mijn eigen naam dan met een opvallende merknaam. Ik ben uiteindelijk de geschiedenis van de goudsmederij gaan uitpluizen en kwam bij de oude Egyptenaren en de Inca’s terecht. Zij linkten goud aan de zonnegod Ra en aan de maan. Ik heb die twee samengesmolten tot de naam Ramoon.”

 Is je visie veranderd tegenover 5 jaar geleden?

“Niet veel, maar ik heb ze wel bijgeschaafd. Een juweel van Ramoon is voor ‘t leven. Het is geen klein bijoutje dat je koopt bij een specifieke outfit. Het is een uniek juweel dat bij elke outfit past en dat je kan blijven dragen van je 25ste tot je 85ste. Daarom ook dat ik focus op diamant. Het is niet alleen mijn geboortesteen en lievelingssteen, het is bovendien gewoon de stevigste edelsteen. Diamanten zijn onverwoestbaar, net als een Ramoon-juweel. In het begin had ik nog niet veel grondstoffen of geen eigen collectie. Ik werkte dus aanvankelijk met oud goud en oude diamanten waarmee ik nieuwe juwelen op maat maakte. Ik wou sowieso nooit een klassieke juwelier zijn die collecties aankoopt en verkoopt. Ik hou net zo van het persoonlijke aspect van maatwerk. En dat maatwerk blijft nog altijd de basis van mijn business. Alleen heb ik het gaandeweg uitgebreid met een modulaire toolbox waarbij je zelf je model van ring kiest en die volledig laat personaliseren.”

 

De Design Your Own reeks. Vertel daar eens iets meer over?

“Ik heb deze collectie ontwikkeld om mensen meer richting te geven. Bij maatwerk moet je als klant afgaan op een schets, maar bij de Design Your Own reeks zie je de fysieke basismodellen voor je liggen en kan je zelf gaan mixen en matchen om een eigen uniek stuk te krijgen. Kies zelf je goudkleur, je edelsteen en de zetting. Wie weet heb je zelfs nog edelstenen uit een erfstuk die je kan gebruiken? Dat kan allemaal, wat het erg toegankelijk maakt om een persoonlijk juweel te kiezen.”

ambachtelijke belgische juwelen op maat gemaakt in Oudenaarde

Deze modellen komen ook terug in je eigen collectie, naast de bestseller-reeks waaraan je nu werkt. Het is dus niet enkel maatwerk?

“Neen. Mijn creatief brein staat niet stil. Ik heb zoveel ontwerpen in mijn hoofd zitten waarvan ik nooit de kans krijg ze te maken voor een klant. En als zo’n idee te hard kriebelt, moet het een uitwerking krijgen. Daarom creëer ik soms juwelen zonder dat ik daar al een klant voor heb. Die pièce-uniques komen dan in mijn collectie terecht.”

 

Wat is het meest bijzondere juweel dat je ooit mocht maken?

“Dat is een erg moeilijke vraag. Ik heb uiteraard al heel wat mooie stukken mogen maken en ik heb een aantal favorieten, maar voor hetzelfde geld maak ik morgen mijn nieuwe favoriet. Het leukste aan mijn job vind ik het proces dat ik doormaak met de klanten. Ik weet niet wat er komt als een nieuwe klant mijn atelier binnenstapt. Natuurlijk kunnen ze vooraf bepaalde wensen of ideeën doorgeven, maar het resultaat is altijd een verrassing.”

Je hebt op 26-jarige leeftijd al heel wat bereikt met je bedrijf. Welke verwezenlijkingen steken er bovenuit?

“Ik heb inderdaad al zoveel leuke dingen mogen doen met Ramoon! Ik werk ondertussen zelfs met een heel team samen. Johanna helpt de klanten in de winkel, Lisa zorgt voor de digitale marketing en sinds kort hebben we extra versterking van stagiaire Noor. Daarnaast kan ik terugvallen op een copywriter en fotograaf om te helpen mijn zaak te doen groeien.”

 

Waarop ben je voor jezelf als onderneemster echt trots?

“Ik ben altijd mezelf gebleven, ook al groeide mijn bedrijf zo snel. Ik ben nog altijd het gewone meisje uit Oudenaarde en blijf trouw aan mezelf en mijn waarden. Ik merk ook dat ik als onderneemster gewaardeerd word voor wat ik doe. Zo kreeg ik in 2019 het HIB (handmade in Belgium) label en werd ik in 2020 met de Womed Award benoemd tot de meest beloftevolle onderneemster van Oost-Vlaanderen. Toch twee erkenningen om trots op te zijn, vind ik.”

Je mocht in 2020 voor een dubbelinterview op de koffie bij Willy Naessens. Een ondernemer waar je ongetwijfeld veel van kan leren?

“Jazeker! De kans krijgen om op het terras te zitten van een ondernemer naar wie je opkijkt en even te babbelen, is gewoonweg onbetaalbaar. Willy was echt geïnteresseerd in wat ik doe en dacht met mij mee over mogelijke volgende stappen in mijn bedrijf. Hij benadrukte nog eens het belang van mond-tot-mondreclame, een raad die ik ter harte nam en die loont.”

 

Je zei het al aan het begin: je bent een bezige bij en kan niet stilzitten. Welke plannen ben je nog aan het smeden voor de komende 5 jaar?

“Dat is nog een verrassing! Al kan ik wel zeggen dat ik nog heel wat leuke events wil organiseren. In 2019 had ik een pop-up winkel in het centrum van Oudenaarde en een jaar later organiseerde ik een exclusief evenement in Gare C. Ook nu voor het 5-jarige bestaan van Ramoon wil ik een opendeurdag organiseren, afhankelijk van de coronamaatregelen. Dus wie weet wat er nog volgt!”

 

En als je heel groot mag dromen, hoe zie je jezelf en je bedrijf nog groeien?

“Ik wil mijn team nog meer uitbouwen en een van de grootste productie-ateliers voor juwelen worden in België. Daarnaast wil ik ooit echt high-end jewellery maken. Echte pronkstukken waar maanden werk in kruipt. Met de meest hoogwaardige materialen. No limits. Dat is de droom!”

WE NEMEN TIJD VOOR JOUW VERHAAL

De weg naar jouw uniek juweel start hier

Wil je een juweel kopen of laten ontwerpen? Of weet je het nog niet zo goed?